Camelia Potec a lăsat în spate perioada agitată din ultimele luni și se întoarce în competiții. Între două antrenamente la Paris, la Croix Catelan, campioana olimpică de la Atena la 200m liber a găsit răgaz pentru a da o fugă până acasă, la București, ca să-i revadă pe cei dragi. O ultimă încărcare a bateriilor pentru Naționalele Franței de la Strasbourg.
Debutul anului nu a fost deloc ușor pentru Camelia Potec. Revenită la antrenamente, după o pauză de cinci luni, timp în care a cântărit motivele pentru care să continue în sportul de performanță, Cami s-a trezit în fața unei situații inedite. Philippe Lucas, antrenorul cu care bucureșteanca lucrează din 2007, a luat-o în pregătire și pe recordmena mondială la 200m și 400m liber, italianca Federica Pellegrini (foto medalion). Stres, neliniște și o mulțime de incertitudini legate de continuarea colaborării cu Lucas.
Totul finalizat într-o formă care poate părea de neconceput: Cami împarte bazinul și antrenamentele cu Pellegrini, rivala de la 800m liber. „Îmi e greu să vorbesc despre aceste lucruri, dar mă bucur că am trecut peste o perioadă cumplită, cu mult stres și oboseală. Acum încerc să mă liniștesc și să ajung într-un punct stabil cu pregătirea, apoi să privesc în viitor”, spune Cami. „Un pic neîncrezătoare”
Astfel, la aproape opt luni după Europenele de la Budapesta, unde a fost la un pas de podium (locul 4) atât la 1.500m, cât și la 400m, Cami revine oficial în bazin. Peste numai o săptămână ea va lua startul la Naționalele Franței, întrecere unde în urmă cu doi ani stabilea un nou record european la proba de anduranță a înotului, 1.500m (15:57,89). „Va fi o primă competiție pentru mine, un punct de plecare în ce privește reintrarea în viața normală de concurs. Merg acolo să îmi găsesc reperele, să văd cât am pierdut și cât am reușit să câștig în cele trei luni de pregătire”, spune ea. În competiția care va avea loc la Strasbourg, Cami va înota la probele ei preferate: 800m și 1.500m. „Sunt un pic neîncrezătoare, pentru că vin după atâtea luni de pauză și este destul de greu. În plus, la aceste probe se înoată direct în finală, fără serii. Mi-aș dori, în funcție de cum o să mă simt atunci, să intru și la 400m”, subliniază ea. Fără nevoie de afirmare
Cu un obiectiv stabilit pentru Jocurile Olimpice de la Londra, de anul viitor, Cami ia lucrurile treptat. De aceea, primul pas este conturat în viitorul apropiat, la Pitești: „Nu știu exact ce voi face, mă voi pregăti până la Naționalele României, apoi vom vedea. Nu mai sunt un sportiv care are nevoie să se afirme, să demonstreze ce poate, ori merg la un concurs să fac o treabă serioasă, ori stau acasă și fac altceva”. O tactică a pașilor mărunți care o poate propulsa din nou pe stelistă în lupta olimpică pentru medalii.
Cum a ajutat-o Țiriac
Camelia Potec a vorbit, pentru ProSport, și despre un eveniment readus în actualitate de problema medicală a celei mai bune handbaliste din 2010, Cristina Neagu.
La fel ca Potec, Neagu a fost trimisă de fostul președinte al COSR, Ion Țiriac, la o clinică de lângă Salzburg. „Eu am ajuns acolo prin 2003, pentru că nu aveam altă soluție. Nu mai puteam să îmi mișc mâna stângă, tendoanele nu mai trăgeau de mușchi, nu mai puteam ține în mână nicio legătură de chei. Eram hotărâtă să renunț la sportul de performanță numai pentru a nu ajunge la cuțit”, rememorează Cami.
Întâlnirea cu doctorul egiptean Mohamed Khalifa a schimbat însă totul. „Am avut încredere totală în domnul Țiriac. Era foarte greu să ajungi la acest doctor, unii făceau programări cu un an, chiar doi înainte, însă eu în mai puțin de două săptămâni eram acolo. Am stat doar 24 de ore, m-a consultat, am avut o discuție, apoi au urmat șase luni de pauză, cu refacere la Băile Felix, după care am revenit în bazin”, explică ea.
> Ultima medalie cucerită de Camelia Potec a fost la CM Roma 2009, bronz la 1.500m.
29 de ani a împlinit pe 19 februarie Camelia Potec
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER